Folkets Parks festkommitte. I bakgrunden till vänster står plakaten, politiken var aldrig lång borta. Orkestern är Mölnbokvartetten, fiol Åke Lindholm, trummor Algot Andersson, dragspel Kurt Andersson, banjo Eskil Pettersson. Festkommitterade, från vänster makarna Nilsson, Greta Widnrark, Alvar Gustavsson, Karl Lindholm, Rickard Melin, Nils Holmberg, Hugo Johansson, (mannen bakom dragspelaren okänd), Nils Ek, Linus Ek, Manfred Andersson, Greta Lindholm, Gudrun Andersson samt Axel Eriksson
FOLKETS HUS OCH FOLKETS PARKER BYGGDES AV ARBETARRÖRELSENS MEDLEMMAR, för att de skulle ha någonstans att mötas och diskutera sina angelägenheter. Då hade de varken mötesfrihet eller verklig yttrandefrihet. De fackligt eller politiskt organiserade arbetarna fick inte hyra lokaler, eftersom de var socialister och betraktades som samhällsomstörtare. Därför bildade de en byggnadsförening, en folketshusförening eller som i Mölnbo en folkparkförening som började med att samla in pengar och köpa mark att bygga på.
Det var vanligt att arbetarna inte fick köpa mark själva, utan köpet kunde gå genom en bulvan. Ofta byggde arbetarna själva på helger och kvällar eller under strejker. Det första självbyggda huset var Malmö Folkets Hus, som invigdes 1893. Redan 1890 hade arbetarna i Kristianstad invigt sitt Folkets Hus, en ombyggd snickeriverkstad. I Mölnbo köpte arbetarna marken 1916. Husbygget påbörjades 1920, väggar o tak är på plats -21 men kassabristen är uppenbar och året efter -22 var målningsarbetena inte färdiga. Huset i Mölnbo är Södertälje kommuns första och numera enda Folkets Hus.
Mölnbo konsumtionsförenings vårfest 1909
Arbetare vid mortelfabriken 1911. Fr vänster Oskar, Hugo, John L, Sven, Sven A, V Carlsson, John F samt Lindkvist
Arbetare vid Fagernäs väveri 1930.Fr. vänster Maja Skans, Linnea Lindholm, Maj Olsson, Anna Hjelm (kassör i den nybildade socialdemokratiska kvinnoklubben) Hilma Hellman, Påls Johanna och Gulli Lindholm (Warnander).
Konsumtionsföreningen stod arbetarrörelsen nära och under de första decennierna bars den upp av arbetarnas engagemang men var partpolitiskt neutral. Kooperativa Förbundet hade nära kontakt med Socialdemokraterna och Per Albin Hansson deltog som talare på KF:s kongresser.
Arbetare vid Fredmarks såg 1925. Fr. vänster Verner Eriksson, Kalle Nilsson.Sågen var under många år en av Vårdinges största arbetsgivare
Arbetare vid Marmorbrottet, årtal okänt. De var tidigt politisk medvetna och tog initiativet att bilda en arbetarekommun
Linus Ek: Född 30 maj 1887 i Frustuna, Södermanlands län. Stins och/eller stationsmästare i Mölnbo, senare ordförande i Värdinge Kommunfullmäktige, Kommunnämnden och kommunstämman, landstingsman, ledamot av Öknebo vägstyrelse Vårdinge socken.
Tecknen blir allt fler på att spanska sjukan är på tillbakagång och Folkparkens styrelse arbetar febrilt med planen att bygga ett Folkets Hus i Mölnbo.
Fylld av optimism påbörjas bygget 1920 men försäljningen av andelar ger inte förväntade inkomster och intäkter från dansbanan har i flera år varit mwe eller mindre obefintlig pga pandemin. 1920-talet präglas av hög arbetslöshet och ekonomisk kris och bygget står periodvis helt stilla.
De flesta arbetare i Mölnbo är medlemmar i Konsumtionsföreningen och organiserade i Socialdemokraterna eller Syndikalisterna. De behöver en lokal där de kan samlas och yttra sig fritt. Kata Dahlström är på plats för att organisera och möten organiseras då utomhus.
En snickarbod utan uppvärmning mittemot nuv. Folkets Hus blir senare arbetarrörelsens första provisoriska samlingslokal i Mölnbo.
Arbetarerörelsen anlitade kringresande biografdirektörer till sina möten redan innan Folkets Hus var byggt. I andelsboken finns en anteckning från 1916 "Intäkt 100 kr. från föreläsning och biograf"
Tomten röjs och en dansbana köps av idrottsföreningen för 200 kr. Kompletteras med en biljettkiosk för dansen och bodar för övrig lförsäljning. Arbetarrörelsen i Mölnbo har nu en egen mötesplats och etablerar sig snabbt som en politisk kraft som utmanar högerpolitikerna i Vårdinges kommunfullmäktige.
Trots kassabrist anlitas ett bygglag och fodringsägarnas krav täcks av lån från Landssekretariatets Folkets Huslånefond med 5.000 kr. Lån från herr Rudolf Regnström 2.000 kr. Vårdinge kommun 3.000 kr. och ett lån från Vårdinge sjukkassa på 1.500 kr. Huset är nu efter drygt 2 år äntligen klart, men fortfarande återstår mindre målningsarbeten. I folkmun hos äldre sägs det att en hemlös konstnär som bodde i ett tält kallades in när Folkets Hus skulle dekorerades med symboler för arbetarnas olika organisationer. Skröna eller sant får vara osagt.
Missbruk av sprit var utbrett Det fanns ett starkt motstånd mot superiet inom arbetarrörelsen.
Den 23/8 1908 bildar de i Mölnbo Verdandis loge 795 Förgät mig ej, Inför bygget av Folkets Hus köper logen 121 andelar i Folkets Park.
Standaret finns idag på Runö.
Avfärd från Stockholm till Mölnbo
Sent på eftermiddagen, den 24 maj 1911 väntade 300 åhörare i Mölnbo när framtiden körde in i byn. Den kom i form av en röd bil av märket Mathis med röda vimplar och tre socialdemokratiska agitatorer – Kata Dalström, Carl N. Carleson och Hjalmar Gustafson. Ungdomsförbundet hade tagit ett djärvt grepp. En agitationsturné inför riksdagsvalet med automobil
24 maj startade agitationsturnen söderut Under första dagen besöktes Mölnbo och sedan Gnesta.
Text framsida: Höj kampens fana I unga!
Text baksida: Nykterhet - Upplysning - Människovärde.
Rapport från Stenhuggarförbundets avdelning Nr 81 i Mölnbo
30 augusti 1909
Deltagande i striden 25
Organiserade 17
Oorganiserade 8
Får härvarande storstrejksutskott anhålla om hundra kronor
För avhjälpande av värsta nöden härstädes….....
Gustav Karlsson
Anneberg Mölnbo
Fotbolls-VM visas i TV 1958 och Mölnbo Bios publiksiffror sjunker om möjligt ännu mer. Undantaget är filmeer med Åsa-Nisse. Bio-Pelle har det kämpigt och många biografer har redan lagts ner.
Tiden med kringresande biografdirektörer är över.
Men Folkets Park saknar medel att köpa en projektor och driva biografen i egen regi. Föreningen tvingas att hyra ut biogragen till privata företagare och biografteatern i Mölnbo byter nu regelbundet ägare och namn.
En stjärna föds
Keve Hjelm gör sitt första offentliga framträdande 1930 i Folkets Hus. Modern Anna Hjelm, kassör i den nybildade socialdemokratiska kvinnoklubben och väverska på spinneriet anlitar sonen Keve för underållning på klubbens kulturella aftnar.
Keve flyttar efter barndomen till Stockholm där han debuterar som skådespelare. Medverkarbl.a i Bo Widebergs Kvarteret Korpen.
En vinterbild tagen många år senare ger en uppfattning om hur huset såg ut 1922. Inte mycket är förändrat men huset är kortare då scenen ännu inte är byggd, ingången på framsidans vänstra gaveln och fönstren är symmetriskt placerade på husets alla sidor.
Mölnbo konsumtions förenings julspel i ett nybyggt Hus. Lucia kom till Sverige 1927 och tidigast från 30-talet tog flickorna definitivt plats i julspelen men här saknas de. Banderollen "I hushållens tjänst" hänger framför biografteaterns filmduk.
Bakom Mölnbo kvartetten är filmduken uppspänd. Bilden är tagen innan scenen byggdes
Studiecirklarna i ABF och möjligheten att fritt läsa såväl böcker av arbetarförfattare som böcker av Marx var viktiga del av arbetarnars frigörelse och det var enskilda människors engagemang som banade väg för folkrörelsernas organiserade bildningsarbete
.
I Mölnbo hette eldsjälen Verner Eriksson. Här på bild från arbetet vid mortelfabriken. Han började redan som ung pojke arbeta på fabriken nere vid ån. De första arbetsåren fick han stå på en tom bitsockerlåda för att nå upp till maskinerna. Verner var eldsjälen bakom folkbildningen och ABF:s studiecirklar och byggde upp ett arbetarebiblioteket i Folkets Hus.
PERIODEN FICK SITT NAMN efter Per Albin Hanssons folkhemstal 1928. Den omfattar tiden fram till mitten av 1970-talet, det vill säga den tid då socialdemokraterna satt vid makten i Sverige 1932–1976. Folkets Hus och Folkets Parker var öppna för alla; där skulle alla klasser mötas.
Men tidsperioden inleddes med svåra ekonomiska kriser. Oroligheter på arbetsmarknaden ledde till skotten i Ådalen, då fem människor sköts ihjäl av militären när de tågade i en fredlig demonstration från Frånö Folkets Park till Lunde Folkets Hus.
1920 bildade socialdemokratiska kvinnoklubbar riksföreningen SSKF.
Kata Dahlström uppmanade tidigt kvinnorna i Mölnbo att ansluta sig men de ansåg sig tillräckligt engagerade i bygget av Folkets Hus och det skulle dröja ända till 1930 innan klubben bildades. Bild på en av kvinnoklubbens fester i Folkets Hus, troligen 30 tal.
Arbetarebiblioteket
blev med tiden ett folkbibliotek där Verner var verksam i många år. 1972 fick han kommunens kulturstipendium för sina insatser.
Dockan som snälla tanter gav som tröst vid eldsvådan till vaktmästerns dotter Monica.
Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund,
SSU i Mölnbo under stin storhetstid på mitten av 40-talet. Till höger en SSU affisch från 1947.
Ett okänt dansband poserar framför Folkets Hus nya biofotöljer i röd manchester.
Föreningen tar över bion
Styrelsen döper om biografen till Mölnbo Bio som från 1958 ingår i riksföreningen Folkets Hus biografkedja. Just den kedja som var tanken att Bio-Pelle skulle organisera 1938.
Folkbilioteket vid väg 57
Filmbranschen gör desperata försök att konkurrea med TVn genom att lansera storfilmer i spektakulära bildformat och Mölnbo Bio investerar i nya objektiv och bredare duk för det nya formatet Cinemascope.
Skuldsanering
Räntor och amorteringar är betungande och inkomsterna fortsatt små. I handkassan finns 24 kr. och 81 öre och på KF:s sparkassa 99 öre Skulden är nu 10.500 kr. Motsättningar mellan socialdemokrater och syndikalister verkar aldrig ta slut och börjar bli irriterande, en trötthet hos styrelsen har infunnit sig. Föreningens väljer 1926 Nils Holmberg som ordförande och som kassören Holger Karlsson, de bägge rensar ordentligt i finanserna som är katastrofala. Nils blir kvar som ordförande i nästan 50 år.
Nils Holmberg
Kuriosa Det finns de som menar att Nils fortfarande vakar öve huset. Att de påtagligt känt hans närvaro och lukten av piptobaken.
Splittrad vänster
Gustav Karlsson i Björkebo som politiskt var långt ute på vänsterkanten bildade mellan 1932 och 1937 en kommunistisk arbetarekommun i Mölnbo med ett 20-tal sk Kilbommare. Gustav anordnade också ett lokalt möte med partiledaren Kilbom i Mölnbo Folkets Hus den 8 april 1934.
De tog 35 öre i inträde men mötet saboterades av tillresta sillénkommunister. Socialdemokraterna däremot verkar ha hållit sig i kulisserna.
Karl Kilbom mannen i mitten med glasögon, återvände så småningom till fadeshuset, socialdemokratin och blev en nyckelperson inom Folkets Hus rörelsen
Utökat nöjesprogram 1923 köps en mottagare. De ska sälja biljetter till Telegrafverket och Radioaktiebolagets försökssändningar. Mottagaren var försedd med radiorör som krävde ström så att de kunde ta emot på längre avstånd och ansluta en högtalare, vilket inte var möjligt med en billig kristallmotagare. Batteriet fick enligt uppgift en av Linus Eks söner ladda i skolan. Men då ordnade programtider saknades tvingades de så småningom sälja radion för att få tillbaka pengarna.
Folkets Hus anslagstavla på Konsum i Mölnbo 1959 Affischer gör reklam för storfilmen Mara Maru med Errol Flynn och Rut Roman
Folkparkens styrelse är offensiv och ansluter huset till V/A nätet och bygger en vattentoalett inomhus, tegeltaket byts dessutom mot plåt. Eldsjälar bakom förändringen är främst Arne Vallenö och Vicke Wigholm som bildar ett radarpar fram till mitten av 70-talet. Inköpen finansieras utan att behöva ta Iån då Kommunens ekonomi är god tack vare sammanslagningen med Järna och Ytterjärna kommun och Gösta Lundin argumentar för Vårdinges behov i Järnas Kommunfullmäktige. Så när Bio-Pelle ger upp 1959 kan folkparkens styrelse ta över trots att lönsamheten försvunnit. Träbänkarna ersätts med stoppade biofåtöljer i röd manchester, köpta på ett konkursanbud i Nyköping.och Skandia döps om till Mölnbo Bio.
Fr. vänster Dora Gustavsson (ledare) Ingeborg Eriksson, Anna Pettersson. lngeborg Eriksson, Anna Pettersson, Ingeborg Zettervall, Elsa Jansson, Anna Larsson, Elsa Gustavsson, Hanna Eriksson, , Märta Fahlén, Hilma Johanssori och Hilma Karlsson
En kvinna som brinner för kulturen är Dora Gustavsson. När gubbarna vill diskuterar praktiska frågor som cykelställ läser gärna Dora en dikt, Allt medans gubbarna suckar högljutt.
Dora är utbildad på Lillsveds gymnastikhögskola och är orförande i gymnastikföreningen. Hon leder också husmorsgymnastiken på dansbanan. Flera av de tryck av Albin Amelin som hänger i A-salen är skänkt av Dora och och hennes man.
I dörröpningen står gymnastikföreningens plint
Under 50 talets sista år flyttar Mölnbo gymnastikförening sin verksamhet till Folkets Hus på initiativ av Dora Gustavsson och Björn Eriksson. MGF bildar även ett revygäng som uppträdder i Folkets Hus.
De kulturpolitiska visionerna från 40-talet är borta. Mölnbo Bio visar inte längre film för konstens skull utan mest för intäkter – man exploaterar lusten att gå på bio för att kunna ge föreningarna fria hyror. Repertoaren består från 60-talet fram till första halvan av 70-talet av repiga B-filmer och gladporr.
Ett av undantagen är kassasuccén Cleopatra 1963 med Elizabeth Taylor i huvudrollen. En av de få gånger trycket på biljetter är så hårt att det krävs extra stolar. Men ridån går bokstavligen ner när maskinisten meddelar publiken att filmen inte är 35 mm utan 70 mm. och inte passar i projektorn.
UNDER ANDRA HALVAN av 70-talet började förutsättningarna att förändras för många Folkets Hus och folkparker, så även i Mölnbo. Industrin och därmed även de fackförbunden som utgjort stommen i folketshus- och parkföreningarnas tillblivelse och existens var borta. Biografen med sitt skamfilade rykte och föråldrad teknik avskräckte. I Järna och Södertälje tar kommunen över Folkets Husen som gått i konkurs och folkparken i Rosenlund blir efter många år en bostadsrättsförening kallad Teatern Kvar blir en byst av Hjalmar Branting vilken ursprungligen kom från Södra Folkparken i Stockholm.
Eric Nygren - Målning och reparation nödutgång
Per-Eric "Pelle" Nygren - Spolning av film
1979: Länstidningen uppmärksammar att FH biografmaskinist och vaktmästare avtäckt en handmålad list från 20:talet med arbetarrörelsens symboler.. Masoniten får dock sitta kvar på väggarna.
Eric Nygren är nu kassör och skriver 1976 en jubileumsskrift till parkens 70 årsjubileum Eric och sonen Pelle tar med stöd av föreningens nya ordf Lars Lundgren över biografen och satsar på kvalitetsfilm, filmfestivaler och Bio Kontrast. Publiken börjar återvända. De får ekonomiskt stöd och kan byta ut biografstolarna från 1959 mot nya röda på hjul med bekväm stoppning. Filminstitutet ger också stöd till ny teknik och den gamla AGA Baltic projektorn bytas ut mot en ny som klarar alla format men ljudet är fortfarande mono. Men misstag sker som när ordförande Lars och kassören Eric fäller en stor björk över taket på Folkets Hus.
I kommunens minsta ort gällde det att hitta en verksamhetsform som kunde tillgodose allas behov och önskemål och att få vi-känslan kunde växa sig stark. Att åter bli ett centrum för bygdens folkliga kultur. En milstolpe på vägen var självklart den digitala biografen och direktsända operaföreställningar blev också en del av vägen för att få till stånd en digitalisering..Nolltaxa för föreningslivet, öppen förskola och senare en ungdomsgård har varit andra.
I vågorna av förändringar säger biografmaskinisten med kort varsel
upp sig. Tyvärr har lärlingen ännu inte lärts sig att skarva ihop filmpaketens 6-7 filmrullar till en kvällsföreställning då Mölnbo Bio bara har en projektor. Efter en rad av avbrott för varje ny akt ger lärlingen upp och Eric Nygren med son får nu lära sig ett nytt yrke, biografmaskinstens.
Biografen teknik är fortfarande det som installerades på 40-talet. Ljudet kommer från en AGA rörförstärkare, och lampan består av en öppen ljusbåge mellan två kolstavar.
Komikern och skådespelaren Gösta Engström är under inspelningen scenograf och allt i allo. Han tar fram husets ursprungliga pärlspånt med sin vackra imitation av ädelträ och sneda kvadratiska rutor. Efter filminspelningen täcks målningen åter över.
1988 har Eric Nygren och son gjort sitt, lämnar över skötseln av Mölnbo Bio och huset till Kenth Gustafsson.
Radarparet Björn Eriksson och Sven Gustavsson bygger upp dansbanan inför jubileumsfesten
Medverkande
Göran Klintberg
Lars Amble
Margreth Weivers
Ulf Brunnberg
Anki Lindén
Christer Söderlund
Louise Raeder
Gus Dahlström
Johan Berg
K.G. Berglund
Gösta Engström
Peter von Gegerfelt
Christer Melén
Jonny
Ove
Sara
Alexander
Monica
Sven
Pia
Erik
Trots att filmen inte blir en publiksuccsé lyfter den Folkets Hus verksamhet på 80-talet. Men 38 år senare inför husets 100 års jubileum svärtas minnet av inspelningen ner då Hildebrand erkänner anklagelser om pedofili.
Den stora filminspelningen
Staffan Hildebrand väljer 1984 Mölnbo Folkets Hus som inspelningsplats för filmen ”Rosen” som får sin väldspremiär på Mölnbo Bio. Handling: En ort i Mellansverige har sett sina bästa dagar. Arbetslöshet är ett av de största problemen man brottas med. Byggmästaren presenterar ett projekt för det socialdemokratiska kommunalrådet. Han vill bygga ett jättelikt shoppingcenter där den gamla Folkets Hus-byggnaden ligger. Det enda motståndet är kvinnoklubben och några ungdomar.
Johanna Hofring
Ann-Charlotte Wallén
2003: Biografens första kvinnliga maskinist o föreståndare Ann-Charlotte Wallén tecknar ner bions historia och kämpar för att hålla filmvisningen vid liv.. Men kostnaderna är höga och underskotten växer.
2005: Julfesten med anor från konsumtions föreningens julspel på 20-talet återuppväcks av föreningens nye ordförande Björn Eriksson
Mats Wigholm från styrelsen övertar "Vicke" Wigholm, sin fars roll från 70-talet som tomte. Kerstin Ersson och Siv Ternström anlitas att leda lekarna vilket de gör utan avbrott fram till 2020 då pandemin tar fart.
MÖLNBO BIO LÄGGS NER
Eldsjälen Ann-Charlotte Wallén flyttar till Christchurch, Nya Zeeland. Kenth Gustafsson bor nu i Gnesta och Johannas filmfestivaler är bara ett minne blott och Folkets Parks styrelse beslutar att lägga ner Mölnbo Bio 2006.
Folkets hus kören sjunger på 85 år jubilumet 1996 FOTO: Sune Eriksson
Maskinrummet har 2010 blivit en tidskapsel från 1988 men än så länge intakt.
Eric Nygren är borta men sonen är tillbaka och 2010 påbörjas ett projekt för att se om det är möjligt starta bion på nytt. Söker och får EU stöd från Leader till en förstudie för att kunna öppna biografen men i januari 2011 har värmen i maskinrummet stängts av. Vattenrören sprängs och all teknik och inredning vattenskadas. Sven-Olof Eklund från styrelsen och Pelle Nygren påbörjar istället ett nytt maskinrum på läktaren.
Inför nyåret hyr styrelsen en digital biografprojektor av riksföreningen Folkets Hus och Parker och förvånade Mölnbobor strömmar i mängde till bion för att titta på julhelgens filmpremiärer.
Filmklubbs visning "Resan till månen"
Festen är över EU-pengarna är slut, den hyrda projektorn är återlämnad Istället satsa pår lobbyverksamhet och att skapa uppmärksamhet för att få stöd till en egen digital bioprojektor. För att skapa uppmärksammhet livesänder Folkparken i Mölnbo opera på Södertäljes stadsscen i samarbete med Peter Taberman på Estrad.
Nicklas Lindström spelar rockenroll i parken med kompisat och en rad kända artister och väcker minst sagt den sovande Folkparkscenen till liv under några år.
Filminstitutet och Södertälje kommun ger ett bidrag på en halv miljon kronor till digitalisering av Biografen. Det är tänkt att pojektorn ska ”turnera” i kommunen så fler kan få tillgång till en bio.
Föreningens ordf Björn Eriksson följer arbetet när Videvox serviceteknikerns installerar den nya projektorn.
Maskinrummet o köket byggs om till biljettkiosk
Bilarna på parkeringevar en del av Nicklas evenemang.
Läktaren som är stäng pga brandskydds- bestämmelser blir nytt maskinrum
Nicklas Lindström, musiker från Strängnäs som tillsammans med sina musikerkollegor engagerade sig i folkparken mellan 2012 & 2017
LT:s Eldsjälspris En pampig cermoni på Marenplanen i Södertälje 21:a aug, Del av juryns motivering: "Med energi och envishet har Pelle Nygren och styrelsen för Folkets park i Mölnbo bevisat, att antal bosatta på orten inte sätter några hinder för kulturen och vad som är möjligt ....". Mellan LT:s konfrencier och Nygren står Pelles klasskamrat Peter Taberman som varit aktiv sedan barnsben i Södertäljes Folkets Hus numera Stadsscenen Estrad och enda kvarvarande biograf, i Södertälje
Renoveringen fortsätter, dörrar behöver bytas och trappan in till Folkets Hus B-sal och ungdomsgård har gjort sitt. Arbetet leds av Folkets Parks ordf. Björn Eriksson.
Ett bakslag, Nicklas Lindströms rock'n'roll picnick i parken har somnat in.
Men bion utökas med en kortfilmfestival på årets kortste dag och morgonbio med knattefilm till förskolan.
2019: Tekniken har stått stilla sedan investeringen i en ny projektor 2014. Filmduken från 50 talet är nu mer gul än vit och ridån har rasat. På kommundelsnämnden sista möte i december beslutar de att ge hälften av de medel som krävs för att byta duk och ersätta ridån med en ridåliknande inramning av filmduken. Filminstitutet har tidigare gett en mindre summa i samma syfte men de sista medlen saknas. Den egna budgeten räcker dock till att byta ytterdörrarna som gjort sitt.
Publikarbetet går desto bättre och besök av filmens regissör blir ett återkommande inslag. Först ut är dokumentärfilmaren Pia Johansson med publiksamtal och sina två dokumentärfilmer, "Samefolk" och "Snön är alltid vit på Landsort". Därefter kommer till visningen av "Kungen av Atlantis" producenten Soni Jorgensen och filmens Samuel, Simon Settergren. I anslutning till Harry Martinson-sällskapets årshögtid som bla firades på Mölnbo Bio kom regissörerna bakom filmatiseringen av Harry Martinsons Aniara, Pella Kågerman och Hugo Lilja. I decmeber kom Maj Wechselmann till sin film "Moa Martinson Landsmodern".
Dokumentärfilmaren Pia Johansson
Soni Jorgenson och Simon Settergren med kamrat
Pella Kågerman och Hugo Lilja med son.
Maj Wechselmann och Lars Gogman från styrelsen.
Helena Hildur W. och filmens regissör, Gunilla Bresky.
2020-talet:
På bion inleds årtiondet med en dokumentärfilm om författaren Sara Lidman ”Sara med allt sitt väsen”. Med på visningarna är Saras guddotter Helena Hildur W. från Mölnbo och filmens regissör, Gunilla Bresky från Luleå. Ett par månader senare bryter en pandemi ut. Viruset skrämmer och på bion sitter få besökare långt ifrån varandra. För att Pandemisäkra filmvisningarna sätt avståndsmarkering, barriär och hostskydd i kassan upp. Allt för att besökare ska kunna hålla distans.
men det hjälper inte och Folkets Hus avslutar biosäsongen redan i mars. Under hösten kan äntligen filmduk och ridån bytas ut och maskinrumet byggas om. A-salen målas och bion får nu 7 ljudkanaler för filmljudet.
Testkörning av nya filmduken som nu hisssa upp framför scenen med en motor.
Pandemin minskar under sommaren 2020 och bion öppnar åter i november i ett nyrenoverat hus med premiär på filmen om miljöaktivisten Greta Thunberg. En rad filmklassiker har bokats för att hylla året då Folkets Hus började byggas men samma vecka begränsar regeringen publika evenemang till 8 personer och uppmanar folk att hålla sig hemma. Pandemin ökar och alla filmer bokas av, bion stängs återigen den 25/11. Husets möteskalender är tom då hyresgästerna ställt in samtliga möten. Ungdomsgården i huset, Fredagsgården håller nu enbart aktiviteter utomhus.
Men upprustningen fortsätter på alla håll och kanter i ett folktomt hus. Under hösten kan äntligen filmduken och ridån bytas ut och maskinrumet byggas om. A-salen målas och bion får nu 7 ljudkanaler.
Mölnbo Bio öppnar igen med en premiär av filmen "Lena". den 17 september -21. Publiken kommer men rädslan från pandemin finns kvar och det är än så länge glest med besökare i bänkraderna Till råga på allt går tekniken som vanligt sönder men Bion är snabbt tillbaka med hyrd utrustning.
I några veckor möts biopubliken av förspikade fönster. De renoveras med samma teknik som när de tillverkades. Nu ska de hålla i 100 år till.
Under jubileums året 2022 fortsätter renoveringen som är kostsam men möjlig då Södertälje kommun nu årligen avsätter medel för underhåll av bygdegårdar och Folkets Hus i Mölnbo.
September och filminspelning
Tove Styrkes, en arrtist spelar in sin nya video - Start Walking. Även om huset och statisterna bara är med i 3 sekunder är inslaget uppskattat. Det har inte varit filminspelning vid Folkets Hus sedan 1996.
Reklam för Telia 1966
https://youtu.be/kIauTMwVTR0
Rosen 1984 https://youtu.be/FNk6Uw_FgkQ
i slutet av januari -22 blir tecknen allt fler att Covid 19 är på tillbakagång och Folkparkens styrelse planerar nu att fira Folkets Hus 100 års jubileum.den 27 januari.
I december -21 ökar pandemin och i januari krävs biobesökarma på intyg om vaccinnation. Gränsen för privata sammankomster är 20 personer men huset är ändå tomt då alla fester och möten är avbokade. Men den 9 februari häver regeringen restriktionerna och publiken strömmar åter till.